Egy magyar felmérés szerint a Sinopharm vakcinával oltottak negyedénél nem alakult ki védettség

Megosztás

Összesen 1760 fő eredményét értékelték ki, akik önkéntesen jelentkeztek tesztelésre. A főváros még június végén biztosított tizenkilencezer ingyenes antitest-tesztet a 60 év feletti budapestiek ellenanyagszintjének mérésére, később újabb ezer ingyenes antitest-vizsgálatot ajánlott fel a főváros a budapestieknek. Ennek jöttek meg az eredményei –  – számolt be a 24.hu.

Fontos leszögezni, hogy a minta nem reprezentatív, mivel nem véletlenszerűen választották ki a résztvevőket, illetve nem alkalmaztak súlyozást sem

Az AstraZeneca, a Janssen és a Moderna vakcinájával oltott résztvevőknél 100 százalékban jelen volt az IgG antitest. A Pfizer/BioNTech-vakcinánál 99,25 százalékos, a Szputnyik V-vakcinánál pedig 94,53 százalékos volt az antitestes védettség, míg

a Sinopharm vakcinájánál mindössze 76,1 százalékos volt, vagyis a kínai vakcinával oltottak negyedénél nem tudtak antitestes védettséget kimutatni.


Karácsony Gergely a vizsgálat eredményeivel kapcsolatban Facebook-oldalán azt írta:

Ez a minta az önkéntesség miatt nem reprezentatív, de más vizsgálatok tapasztalataival együtt azt a vélelmet erősíti, hogy baj van: a szüleink, nagyszüleink korosztályából több százezren lehetnek védtelenek, miközben a delta-variáns már a szomszédban kopogtat, készülődik a negyedik hullám.

Kapcsolódó cikkek